27 Şubat 2011 Pazar

1966'da Fransa Ligi

Eric Cantona'nın doğduğu 1966 senesinde dünyada neler olmuş bakmaya devam ediyoruz. Sırada Fransa Ligi'ne kısa bir bakış var. Kral'ın doğduğu yıl ülkede lig ne haldeymiş, kimler şampiyonluk kovalıyormuş...Barış Gerçeker yazdı.


Fransız futbolunda 1932’de başlayan profesyonel dönemin 34. senesi Eric Cantona’nın doğduğu 1966 senesine denk geliyor. Aykırı Fransız, Mayıs 24’te doğduğunda Nantes’ın şampiyonluğuyla biten 1965-66 sezonu bitmiş miydi bitmek üzere miydi, bunun kaydına ulaşmak mümkün olmadı.

O sezonda, 38 maçta 60 puan toplayarak 53 puanlı Bordeaux’nun önünde finişi gören Nantes’ın takipçisi Bordeaux ile aynı sayıda gol atıp aynı sayıda gol yemiş olması ilginç notunu düşelim. Eric’in doğduğu seneye de bu yakışırdı!


Aynı sezonun gol kralı, şampiyonun ’66 Dünya Kupası’nda da forma giymiş golcüsü Philippe Gondet. Takımının 84 golünün 36’sı Fransız’ın ayağından gelmiş.  14 kez milli takım forması giyen Gondet’in Horozlu formayla da yedi golü bulunuyor. ’71 senesinde Nantes’tan ayrılıp Paris-Joinville takımına transfer olduktan sonra ‘72’de son transferiyle şu anda amatör konumdaki Red Star Saint-Ouen’e gitmiş ve kariyerini sonlandırmış.

Eric’in doğduğu bu kutsal sene başlayan sezonun, 1966-67 sezonunun şampiyonu ise Saint Etienne olmuş. Ligi bir önceki şampiyonun altı puan önünde bitiren efsane Fransız takımı yine yerli malı bir gol kralı çıkartmış; Patrick Revelli. 82 golün 31’ini kaydeden Fransız golcü ağabeyi Hervé Revelli’yle aynı takımda üç sene forma giyebilmiş ve o da golcü bir isim. Ağabey Revelli yedi kez lig şampiyonluğu yaşamış bir oyuncu olarak da bir rekora sahip.

1966 senesinde İngiltere’de oynanan ve o meşhur golle hatırlanan Dünya Kupası’yla ilgili Fransız futbolunun anıları çok parlak değil. Üç maçta sadece bir puan almayı başarabilen Horozlar İngiltere’nin birinci, Uruguay’ın ikinci bitirdiği A Grubu’nda Meksika’nın da altında kalarak sonuncu olabilmiş. İlk maçta Meksika’yla 1-1 berabere kalan Fransa’da gol Strasbourglu Hausser’in ayağından gelmiş. İkinci maçta Uruguay’a 2-1 yenilen Fransızların tek golü bu sefer Bordeauxlu Bourgoing’in penaltısından. Son maçta kupayı kazanacak olan İngiltere’ye 2-0 yenilip Ada’ya veda etmişler. Bu tablo o zamanın Fransa milli takım teknik direktörü Henri Guérin’in de teknik direktörlük kariyerinin sonu olmuş.



Eric’in takımlarından Auxerre 1965-66 sezonunda henüz bırakın birinci ligi, ikinci lige bile çıkabilmiş değil. Ancak Guy Roux dönemi yeni başlamış diyelim, emektarın 36 senelik macerasının henüz başı yani.

İkinci sözleşmeli takımı Olympique Marseille ise tam da bu sezon ikinci ligi ikinci bitirerek birinci lige terfi hakkı kazanmış. Cantona’ya hazırlık!


İngiltere macerasından önceki son takımı olan Nîmes ise aynı sezonda yine henüz üçüncü ligde oyalanıyor durumda. Sonrasında ’67-68 sezonunda birinci lige yükselebilmişler.  Timsahlar (bizim Timsahların aksine, renkleri kırmızı-beyaz) ‘81’de küme düşmüşler, sonrası karanlık.
 

1 yorum:

  1. kaleminize beyninize sağlık.gayet güzel bir araştırma olmuş...

    YanıtlaSil