14 Ocak 2011 Cuma

Peki Ne Yapacağız?


Yazdığımız metinle varlığımızı ilan ettik. Şimdi sıra iş yapmaya geldi. Peki ne yapacağız?

Aşağı yukarı 30 kişilik bir gönüllü ekibiz. Yazmak, çizmek, öğrenmek için yola çıktık, insanların da bunun en azından birer okur olarak parçası olmasını istiyoruz elbette. Bu oluşumun çatısı Cantona. Herkesin kendine göre nedenleri var onu sevmek için. Futbolculuğu, kalkık forma yakaları, asi kişiliği, politik görüşü, uslanmaz karakteri vs. Hepimizi bir araya getiren bir figür olarak Cantona'nın hayatına dair ne biliyoruz peki ya da ne kadarını bilebiliyoruz? Bildirimizde de yazmıştık, kar getirmiyor diye çevrilmiyor kitaplar. Bunlardan biri de Philippe Auclair'in The Rebel Who Would Be King kitabı. Yabancı dil bilen ve kitaba ulaşmayı başarabilen bazı şanslılarımızın okuduğu kitap bizce bir başucu eseri. Cantona'yı, hayatı anlamanın çok önemli bir adımı. Bundan dolayıdır ki, bu kitabı Türkçe'ye çevirme işi bir görev oluyor bizim için. Evet kitabı herkesin okuyabilmesi için Türkçe'ye çevireceğiz. Yazarının izniyle, kimsenin emeğine haksızlık etmeden ve elimizden geldiğince hakkından gelerek.

Ancak salt bir çevirmenlik işi olmayacak bizimki. 1966'da Cantona dünyaya merhaba derken buranın nasıl bir yer olduğunu anlatacağız bir yandan. 1966 Dünya Kupası'nı, 1966'da İngiltere Ligi'ni, 1966'da müziği, 1966'da sinemayı yazacağız. Dedesi Franco faşizmiyle dövüşen, esir kampına düşen Cantona'nın ailesini anlatacağız, İspanya İç Savaşı'na bakacağız, Katalan sorununa dair yazacağız. Aldığı cezanın ardından "Marsilyalı olmakla gurur duyuyorum" tişörtüyle sahaya çıkan Eric'in Marsilyasını yazacağız. Şehrin tarihini, göçmenlerle ilişkisini, Mağripli delikanlıların memleketinin neden Fransa'dan çok Kuzey Afrikalı olduğunu anlamaya çalışacağız. Formasıyla efsaneleştiği Manchester United'ın tarihine bakacağız, Manchesterlılar için 1966'da doğan Cantona'nın neden 1966 dünya şampiyonluğundan önemli olduğunu, Alex Ferguson efsanesini, Matt Busby'nin bebeklerini inceleyeceğiz.

Velhasıl iş çok. Her beraber okuyup hep beraber tartışacağımız, hem kendimizin hem başkalarının biraz olsun öğrenebilmesine katkı sağlayabileceğimiz bir çatı olacak Cantona Kolektifi. Bir zaman sonra söyleşiler düzenleyecek belki. Tanıl Bora, İbrahim Altınsay, Ali Ece, Bağış Erten, Cem Dizdar ve daha başka güzel insanlar futbolu, hayatı, siyaseti anlatacak bize. Şimdi yola çıkıyoruz ve bizimle birlikte yolculuk etmek isteyen herkese kapımızın her daim açık olduğunu ilan ediyoruz.

8 yorum:

  1. TÜRKİYE KOŞULLARINDA METİN KURT ÖRNEĞİNİ DE İŞLERSEK GÜZEL OLACAK.

    YanıtlaSil
  2. arkadaşlar kesinlikle harika bir iş peşindesiniz ve ben de bu oluşumu, yapacaklarını heyecanla bekleyenlerdenim. Birşeyler ortaya çıktıktan sonra bir şekilde var olmak isterim bende bu oluşumda. En kötü getir-götür işlerini yaparım=)

    ve hoşçakalın derken Subcommandante Marcos'un bir sözünü düştü aklıma; "eğer biri sana parmağıyla güneşi gösterir ve sen de parmağa bakarsan aptalsın demektir. eğer güneşe bakarsan daha da aptalsındır, çünkü güneş gözlerini kör eder. senin bakman gereken parmakla güneş arasında uçan kuştur..."
    saygılar sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Muhteşem bir fikir ve eylem kanımca. Ulash gibi bende en kötü getir-götür işleri yaparım. Çorbada ufakta olsa tuzumuz olsun istiyorum. Şimdiden başarılar dilerim...

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. tek kelimeyle çok özel ve güzel bir düşünce. elimden geldiği kadarıyla ileri ki zamanlarda bu kolektif içinde bulunmayı ve yardım etmeyi isterim.

    YanıtlaSil
  6. Güzel girişim...
    tıklayınız, Cantona ilgili son yazımızı okumak için:
    http://www.kaplanpenche.org/yazi/eric

    YanıtlaSil
  7. Benim içinde sizler gibi Cantona çok özel... günlerdir kitabı arıyorum, Ankara'da henüz bulamadım. ama elbet bulacağım. süper fikriniz için tebrik ve teşekkür ediyorum. ben de elimden geldiğince katkıda bulunmak isterim. özellikle kitaptan çeviri konusunda yardımcı olabileceğime inanıyorum. görüşmek üzere

    YanıtlaSil
  8. Cantona can'dir... Basarilar

    YanıtlaSil